Artrose
Artrose is een degeneratieve gewrichtsaandoening waarbij de gewrichten slijten. Het is de meest voorkomende vorm van artritis en komt vooral voor bij oudere mensen, maar het kan ook op jongere leeftijd optreden.

Wat is artrose?
Artrose wordt nog altijd gezien als een aandoening waarbij kraakbeen in de gewrichten slijt door ouderdom. Recente wetenschappelijke doorbraken veranderen echter onze kijk op deze aandoening. We begrijpen nu dat ontstekingen een belangrijke rol spelen, zowel binnen gewrichten als in het hele lichaam. Deze ontstekingen kunnen leiden tot schade aan het kraakbeen, pijn en uiteindelijk verlies van gewrichtsfunctie. Deze nieuwe kijk benadrukt de complexe interactie tussen genetische factoren, metabolisme, ontstekingsprocessen en het evenwicht tussen afbraak en herstel van gewrichtsweefsel.
Deze nieuwe inzichten leiden ook tot een nieuwe kijk op de behandeling van artrose. Traditionele behandelingen focussen vooral op symptoombestrijding en pijnvermindering, zonder de onderliggende oorzaken van de ziekte aan te pakken. De nieuwe aanpak legt de focus op het beheersen van de ontstekingen, waardoor de aandoening bij de kern aangepakt wordt. Dit kan de voortgang van de aandoening vertragen of zelfs stoppen.
We spreken van een complexe aandoening waarbij vaak meerdere factoren een rol spelen. Preventieve maatregelen en een gezonde levensstijl kunnen helpen het risico op artrose te verminderen.
Welke klachten ervaart u bij artrose?
Mensen met artrose ervaren vaak als eerste symptoom pijn in de gewrichten. De pijn wordt erger bij beweging en vermindert tijdens rust. Daarnaast voelen de gewrichten vaak stijf aan, vooral na een periode van rust. De pijn en stijfheid kunnen ervoor zorgen dat de gewrichten minder goed bewogen kunnen worden. Soms gaat dit gepaard met een krakend geluid tijdens het bewegen. Door ontstekingen in het gewricht kan er ook zwelling optreden.
Bij deze innovatieve vorm van behandelen komt een persoonlijke aanpak kijken. Bij iedere patiënt wordt de onderliggende oorzaak van de aandoening vastgesteld en behandelingen worden afgestemd op de ontstekingsprofielen van de patiënt.
Artrose kan voorkomen in gewrichten door het hele lichaam heen:
Wat zijn mogelijke oorzaken van artrose?
Metabool syndroom
Het metabool syndroom kan invloed hebben op het risico op het ontwikkelen van artrose. Metabool syndroom is een aandoening gekenmerkt door een combinatie van factoren zoals obesitas, hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegels en abnormale cholesterolwaarden. Deze factoren zijn allemaal geassocieerd met een verhoogd risico op artrose, voornamelijk door de bijdrage aan ontstekingen, overmatige belasting van de gewrichten en veranderingen in de kraakbeensamenstelling. Het beheersen van de componenten van het metabool syndroom, zoals gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging en het handhaven van een gezond dieet, kan daarom helpen om het risico op artrose te verminderen.
Langdurige belasting
Langdurige over- of onderbelasting van gewrichten kan bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van artrose. Overbelasting, zoals herhaalde stress of zware belasting op een gewricht, kan het kraakbeen versneld doen slijten en de gewrichtsstructuur beschadigen. Aan de andere kant kan onderbelasting leiden tot verzwakking van de spieren rondom het gewricht, wat de stabiliteit en ondersteuning van het gewricht kan verminderen en het risico op artrose vergroten. Het handhaven van een evenwichtige, matige belasting en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het voorkomen van overmatige slijtage en het behoud van gezonde gewrichten.
Overgewicht
Overgewicht kan aanzienlijke invloed hebben op artrose. Het verhoogt de belasting op de gewrichten, wat leidt tot versnelde slijtage van het kraakbeen. Dit kan resulteren in verergering van symptomen zoals pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Bovendien kan overgewicht ontstekingen bevorderen, wat de progressie van artrose kan versnellen. Het verminderen van het gewicht kan daarom een belangrijke rol spelen bij het beheersen van symptomen en het vertragen van de voortgang van artrose.
Ouderdom
Naarmate mensen ouder worden, ondergaan hun gewrichten natuurlijke slijtage en degeneratie van het kraakbeen. Dit kan leiden tot verlies van kraakbeenweefsel, wat resulteert in symptomen van artrose zoals pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit. Oudere individuen hebben daarom een hoger risico op het ontwikkelen van artrose, vooral in gewrichten die meer worden belast door leeftijdsgebonden activiteiten en slijtage.
Genetische factoren
Patiënten met familieleden die artrose hebben, hebben doorgaans een hoger risico op het ontwikkelen van artrose.
Geslacht
Het geslacht kan een rol spelen bij het risico op het ontwikkelen van artrose. Over het algemeen hebben vrouwen een hogere kans op het krijgen van artrose dan mannen, vooral bij artrose van de handen en knieën. Hormonale factoren, zoals oestrogeen, kunnen bijdragen aan deze geslachtsverschillen. Daarnaast kunnen verschillen in lichaamsbouw, spierkracht en activiteitsniveau tussen mannen en vrouwen ook van invloed zijn op het risico op deze aandoening en de symptomen ervan.
Eerder letsel
Eerder letsel, zoals een blessure of een fractuur, kan het kraakbeen in een gewricht beschadigen en het risico op het ontwikkelen van artrose vergroten. Zelfs als de initiële blessure geneest, kan het letsel blijvende schade aan het gewrichtsoppervlak veroorzaken, wat leidt tot versnelde slijtage van het kraakbeen en uiteindelijk tot artrose. Het is belangrijk om blessures adequaat te behandelen en te revalideren om het risico op latere artrose te verminderen.
Houding
Een verkeerde houding kan overmatige druk en stress uitoefenen op de gewrichten en kraakbeenstructuren, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van artrose. Bijvoorbeeld, langdurig zitten of staan met een slechte houding kan leiden tot overbelasting van bepaalde gewrichten, zoals de rug, nek, heupen en knieën, wat kan leiden tot versnelde slijtage van het kraakbeen en het ontstaan van artrose. Het handhaven van een goede houding, evenals regelmatig strekken en bewegen, kan helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen en het risico op artrose te verminderen.
Metabool syndroom als mede-oorzaak voor artrose
Het metabool syndroom wordt gekenmerkt door een combinatie van vijf belangrijke kenmerken:
- Overgewicht of obesitas, met name rond de taille.
- Hoge bloeddruk (hypertensie).
- Verhoogde bloedsuikerspiegels (hyperglycemie).
- Verhoogde triglycerideniveaus en/of een laag HDL-cholesterol.
- Insulineresistentie, waarbij cellen niet goed reageren op insuline, wat kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegels.

Hoe bepalen we of u het metabool syndroom heeft?
De aanwezigheid van drie of meer van de eerder genoemde kenmerken wordt vaak beschouwd als het hebben van het metabool syndroom, hoewel de exacte criteria kunnen verschillen tussen verschillende gezondheidsorganisaties en richtlijnen. We meten dit door te kijken naar:
- BMI
- Verhoogde bloeddruk
- Buikomvang
- Eventueel aanvullend een glucosemeting via urine
Artrose die veroorzaakt wordt door lichte vorm van metabool syndroom, adviseren we bij GOED Medisch Centrum een lifestyleprogramma te volgen. Bij een ernstige vorm van metabool syndroom wordt u verwezen naar uw huisarts voor eventueel verdere medische behandelingen.
PRP behandeling bij artrose
Wat is een PRP behandeling?
Bij GOED Medisch Centrum specialiseren we ons in regeneratieve geneeskunde met PRP (Platelet Rich Plasma). PRP staat ook wel bekend als ACP (Autoloog geConditioneerd Plasma). Dit is een behandeling waarbij we plasma uit het eigen lichaam van de patiënt met een hoge dosering bloedplaatjes in pezen, gewrichten en ligamenten injecteren. Hierdoor wordt het herstel van spieren, pezen, gewrichten en ligamenten op een natuurlijke manier gestimuleerd.
Waarom behandelen we met PRP bij artrose?
PRP wordt gebruikt om pijn te verminderen, de functie te verbeteren, en mogelijk het genezingsproces van het aangetaste kraakbeen te bevorderen. Het is vooral populair voor knieartrose, maar wordt ook gebruikt voor andere gewrichten.
Een behandeling met PRP heeft geen nadelige gevolgen voor de lange termijn. Dit in tegenstelling tot een behandeling met corticosteroïden, wat bij herhaaldelijk gebruik wél nadelige gevolgen kan hebben.

Hoe effectief is PRP?
De meeste onderzoeken en de beste resultaten zijn behaald bij patiënten met milde tot matige artroseklachten. Na een behandeltraject met ACPmax, een injectie bloedplaatjes met een verhoogd aantal groeifactoren, is 80% van de patiënten tevreden over het effect. Bij ernstige slijtage wordt het succespercentage lager. Ook de algemene gezondheid van de patiënt draagt bij aan de effectiviteit van de behandeling. Dit wordt meegenomen in het persoonlijke behandelplan.
Omdat PRP (Platelet Rich Plasma) wordt gemaakt van het eigen bloed van de patiënt, wordt het als een zeer veilige injectie beschouwd, met weinig tot geen bijwerkingen en een laag risico op infectie of immuunreacties. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tijdelijke pijn of ongemak op de injectieplaats.
Let op: een PRP (Platelet Rich Plasma) behandeling wordt niet vergoed door uw verzekeraar.
GOED Medisch Centrum
GOED Medisch Centrum Breda
Oude Vest 3B
4811 HR Breda
T. 076 204 32 40
E. info@goedmedischcentrum.nl
Volg ons:
© 2024 GOED Medisch Centrum